Как да зазимим кемпер или каравана

cc-by-sa/2.0 - © L Cowieson - geograph.org.uk/p/3320618

Нашите географски ширини предполагат много ниски температури през зимата, това може да причини доста проблеми по нашите кемпери и каравани, ако не сте предприели нужните мерки. Ето няколко съвета, как да подготвим нашия дом на колела за студените зимни месеци.

Съдове за вода

Уверете се, че съдовете за чиста вода и съдовете за отпадни води са източени. Погледнете инструкцията на вашия кемпер и каравана, ако не разполагате с такава огледайте вашите съдове, те вероятно имат тапа вътре в самия съд или кран под шасито. Възможно е да има и кран в багажното отделение, търсете възможно най-ниската точка на водната ви система. Съдовете за мръсна вода обикновено имат кран под шасито или маркуч, който се прикача към тях за да може по-лесно да отведете мръсната вода в канал. Можете да ги оставите и отворени през зимния сезон.

Бойлер

Има голямо количество вода и във вашият бойлер, то трябва да бъде източено за да си спестим главоболия със замръзване. За бойлери Truma потърсете около бойлера кран от този тип, обикновено с жълт палец.

drain valve
Ръчен кран за източване на системата

Преместете палеца в позиция C. Отворете всички смесители (кухня, баня, душ) на средна позиция и пуснете помпата. Водата от бойлера и остатъка по тръбите ще изтече през тръбата маркирана с D, като тя е отведена под шасито. Оставете помпата да поработи няколко минути, за да изтласка и последната вода останала по тръбите, след това я угасете. Може да оставите палеца в позиция C цяла зима, или да го преместите в A или B, след като се уверите, че цялата вода от бойлера е източена.

Някой системи разполагат и с автоматичен клапан за източване при ниска температура.

Truma Frost Control автоматичен кран, задейства се при ниска околна температура

За ръчно активиране, завъртете рамото (маркирано с A на графиката) на 90 градуса, в която и да е посока. Бутона ще изскочи и ще застане в позиция C. Тогава системата е отворена, водата може да изтече. За да затворите, завъртете отново рамото и натиснете бутона.

При бойлери Carver, ще намерите тапа, която е извън караваната. Развийте я внимателно и оставете водата да изтече напълно. Бъдете внимателни при връщането на тапата, често те са крехки заради годините и се уверете, че гумения О пръстен е в добро здраве.

Тапа за източване на бойлери Carver

Тоалетна

Почистете вашата касета. Ако тоалетната има контейнер за чиста вода (розова течност), можете да източите тази вода в друг съд, чрез тръбичката (нивомер), която е достъпна от външната страна, зад вратичката за обслужване на тоалетната. Маркирана под номер 4 на графиката долу.

Схема на касетъчна тоалетна C2

Можете също да използвате и помпата, ръчна или електрическа, но тогава течноста ще се прелее в касетката за отпадни води, внимавайте да не прелее.

При тоалетни свързани директно с водната система на кемпера, натиснете бутона за да се отвори електрическия клапан, така малкото количество останала там вода, ще се стече.

Препоръчително е да намажете гумените уплътнения на вашата касета със силиконов спрей или друг подходящ препарат за гумени уплътнения. Това ще удължи живота на гумата и ще осигури по-добро уплътнение.

Хладилник

Почистете добре от остатъци от храна. Подсушете със суха кърпа или домакинска хартия. Прегледайте уплътнението, то трябва да бъде еластично и чисто, за да може вратата да има добър контакт и съответно добра изолация. Регулярно може да пръскате със силиконов спрей, или всеки друг спрей подходящ за гумени уплътнения. Прочетете добре инструкцията на спреят, който сте избрали, все пак пръскате близо до мястото, където складирате вашата храна. Ако е токсичен или отровен потърсете друг. Винаги може да ползвате течен парафин или глицерин от аптеката.

Не забравяйте да оставите вратата отворена. Някой модели хладилници имат и ключалки или специални държажи за тази цел. Така, няма да затворите остатъчна влага в него, която да предизвика неприятни миризми или мухъл.

Решетки за вентилация и комини

Поставете зимните капаци на вентилационните отвори.

Dometic fridge Vents and Winter Covers LS100/200

Поставете предпазния капак и на бойлера. Имайте предвид, че не всички бойлери имат подобен капак. Бойлерите от серия Ultrastore на Truma имат следния капак:

Truma Ultrastore series 2 and 3 Flue/Cowl Cover (fits before 2006) - Cream  | Truma Code: 70121-01 | Flues and chimneys | Leisureshopdirect

Комбинираните системи на Truma, Combi – нямат капак за зазимяване. Лесно ще я познаeте, ако коминът ви е от този тип:

Truma Vent fitting – FullTiming.info

Бойлерите Carver, популярни в английските каравани също нямат предвиден капак.

Ако отоплителната ви печка е с комин, който излиза на покрива или имате абсорбатор над кухнята, то те най-вероятно имат този вид:

Truma Roof Flue Terminal

Не се продават капаци за тях, но може да импровизирате и да запушите отвора. Така ще си спестите нежелани насекоми, който превръщат комините в свой дом. Това може да предизвика запушване, лоша работа на вашата печка или дори пожар.

Храна и вода в кемпера или караваната

Почистете шакфовете от останала храна, вода или други течности. Това може да привлече гризачи и да имате неприятна изненада след зимата. Течностите може да замръзнат, да спукат съда в който са и да се разлеят на трудни за почистване места.

Уплътнения на прозорци, врати и люкове

Всички прозорци, врати и люкове имат гумени уплътнения, те са изложени постоянно на различни атмосферни влияния. За да ги поддържате в добро здраве, почистете ги с влажна кърпа с малко сапунена вода. Подсушете и използвайте спрей за гумени уплътнения. Значително ще удължите живота им. Ще уплътняват много по-добре от навлизане на вода или течение. Затворете ги добре и се уверете, че са заключени, така силните пориви на вятъра няма да ги повредят.

Електрическа инсталация

Има много различни мнения по въпроса за акумулаторите и как да се съхраняват. Различните типове акумулатори, имат различни начини на съхранение и приложение. Като общо правило бих посъветвал, ако няма да ползвате кемпера или караваната си дълго време направете следното:

Соларна система – изключете соларния панел от контролера – трябва да има предвиден прекъсвач между соларния панел и контролера или обикновен бушон. Ако все пак инсталатора е пропуснал, тогава може да изключите кабелите и да ги изолирате. Соларната система през зимните месеци е много неефективна, слънцето пада под много нисък ъгъл, може да са затрупани от сняг, листа или мръсотия, енергията която произвеждат е много малка и е възможно да не се справят с до зареждането на акумулаторите.

От контролното табло изключете главното захранването на 12V – има безброй много системи и е трудно да се определи, къде точно може да се намира такъв прекъсвач. Трябва да се запознаете с вашия конкретен модел. Вероятно се намира при голямото контролно табло или при захранващия блок.

Демонтирайте акумулатора и го приберете на топло. В зависимост от самия тип акумулатор, може да го допълвате с подходящо зарядно на всеки тридесет дни. Оловно-киселинен и оловно-киселинен гелове акумулатор е най-добре да бъдат до зареждани често, защото имат значителен собствен разряд. Литиевите акумулатор имат минимален собствен разряд. Ако разполагате с инструкция към батерията, се запознайте с спецификите. Ако не, следвайте основните правила – акумулаторите предпочитат да са на топло и добре заредени.

Газова система

Уверете се, че газовите ви бутилки са със затворени кранове.

Покривала

Кемперите и караваните са конструирани така, че да издържат на атмосферните влияние. Тук е редно да спомена, че това е така, само с правилната поддържка. Различните производители и различните технологии на изпълнение имат различен начин на хидроизолиране на връзките на отделните панели изграждащи жилищната част на вашия дом на колела. Всеки производител е определил и гаранционен срок, но въпреки това, регулярна проверка би била отстранила проблеми в ранен етап. Вземете стълба или се качете на покрива на вашия дом, разгледайте обстойно състоянието на връзките, състоянието на гумените уплътнения или бутиловите лепила. Ако забележите прекомерно износване, напукване или каквото и да е друго несъответствие, вземете мерки. Консултирайте се със специалист, или отстранете проблема сам, чрез наличните на пазара ремонтни материали. На пазара се предлагат и покривала, трябва да сте изключително внимателни в подбора им. Задължително трябва да е добре дишащ материал, с нужната степен на водонепропускливотост, добре укрепен за да удържи на силните ветрове, добре повдигнат над прозорците и плоските части на кемпера или каравана, за да се осигури добро движение на въздуха и да се избегне надраскване на прозорците или други части.

Стабилизатори и крикове

Ако вашия кемпер или каравана разполагат със стабилизатори, спуснете ги. Ще намалите стреса върху гумите и ходовата част. Много е важно да се спомене, че стабилизаторите НЕ СА крикове, и не могат да се ползват са повдигане на автомобила или каравана. Те нямат нужната здравина и сила.

Възможно е да използвате крикове и подпори за шасито и да повдигнете още повече вашия дом на колела. Това е по-тежка операция и има смисъл ако караваната и кемпера ще са стационарни за значителен период от време.

Сигурност

Това е доста обширна тема, с популяризирането на това хоби и високите цените на уредите, оборудването и самите возила, те често стават и обект на набези. Съвременните кемпери разполагат с алармени системи, имобилайзер или механична защита, тези системи дават някаква степен на защита, но както добре знаем, крадците имат добри познания и техника за преодоляването им. Допълнително може да се поставят по-здрави ключалки, като тези на Fiamma:

Fiamma Security Door Handle for Caravans and Motorhomes

Но те също не предлагат голяма степен на защита, а по-скоро предпоставка за още повече повреди при влизане с взлом.

Паркинг за кемпери и каравани Банкя предлага на своите клиенти – съвременна система за сигурност свързана със СОТ 161 и мигновена реакция при активиране. Система за видеонаблюдение с отдалечен достъп. И физически затворен паркинг. Не се колебайте да се свържете с нас и да резервирате вашето място!


Споделете страницата с приятели чрез бутоните долу, така ще помогнете на нас и на тях!