На ски с кемпер или каравана

Photo by Kenny Leys on Unsplash
Photo by Kenny Leys on Unsplash

В тази статия ще се опитам да опиша, как и къде можем да си направим малка ски ваканция.

Витоша

На Витоша има две достъпни места за безплатно паркиране и престой. Може да се качите до х. Алеко и да паркирате на равната част на паркинга. Трябва добре да подберете времето на пристигане и заминаване, защото паркинга се пълни ежедневно и маневрирането може да е доста трудно. Най-практично е късния следобед, тогава паркингът обикновено е доста по-празен. Съвсем близо са няколко места за хранене – х. Алеко, Панорама, чайните на Стената и Романски, както и х. Мотен. А с лека разходка може да стигнете и до други много приятни хижи и гледки.

Друг подходящ паркинг, е този под писта Витошко Лале. Там паркингът е равен и доста обширен, подхода до него обаче е доста тесен път, особено през зимата. Отново трябва да съобразите времето на пристигане и заминаване, този паркинг е и основен при нощното каране на Витоша.

Не забравяйте, че се намирате в природен парк, пътищата и паркингите се чистят, но винаги бъдете готови с вериги и лопата. Също така, стопанисвайте добре мястото, на което нощувате и не оставяйте следи след себе си. Паленето на огън е абсолютно забранено и опасно. Ето и информация от сайта на Парк Витоша!

Банско

Официален къмпинг или кемпер стоп в Банско вече няма. Но всички се наслаждават на ските на платения паркинг преди Бъндеришка Поляна. Тръгвате от Банско посока Бъндеришка поляна и след бариерата на платения паркинг продължавате около 300-400 метра, няма как да се объркате, винаги има поне 15-20 кемпера. Има директен излаз на писта. Наблизо има и доста заведения, но бъдете подготвени, цените са доста високи.

Винаги може и да преспите в самия град. Да се насладите на града и местните гозби. Може да отскочите и до Добринище. Може да спрете на платения паркинг на х. Гоце Делчев, а той е на метри от долна станция на лифта. Пътя е сравнително добре поддържан, но бъдете внимателни.

Боровец

Тук има няколко варианта. Може да посетите къмпинг Боровец и да ползвате вода, ток и санитарни помещения. Къмпинга е на метри от долна станция на Кабина „Ястребец“ и в сърцето на курорта. Ако сте достатъчно подготвени може да спрете на общинските платени места, или на частните паркинги на кабина, на хотел Самоков или зад хотел Рила.

Друга вариант е да се качите на паркингът на Лифт „Ястребец Експрес“, паркирането е безплатно, но вече има поставени табели, които забраняват престой повече от няколко дни. До самата станция има малко павилионче с храни и напитки, както и изградени тоалетни с вода.

Рилски Езера

Около х. Малка Юрта и х. Пионерска има достатъчно хубави места, но се обадете предварително за условията. Може да преспите и на самия паркинг преди долна станция на лифта. Има достатъчно равни места ако отидете в подходящо време. Изисква се добре подготвен кемпер за зимни условия, пътя е тесен и често хлъзгав. Има достатъчно заведения в близост да се стоплите с чаша греяно вино. Има и доста химически тоалетни разположени до касите.

Мальовица

Може да спрете и на двата паркинга до ЦПШ Мальовица. Съвсем близо сте до пистите и влековете. Има външна чешма, както и няколко заведения. Ново предимство от сезон 2021/2022 е, че вече има и нощно каране. Цените са в рамките на нормалното.

Пампорово

Тук бих препоръчал с две ръце Зона 82 Пампорово, локацията е чудесна, екипа невероятно свеж. Свържете се с тях предварително за да запазите място!

Където и да отидете, не забравяйте да сте добре подготвени с пълни газови бутилки, вериги за сняг, пълен резервоар за гориво и добро настроение!


Споделете страницата с приятели чрез бутоните долу, така ще помогнете на нас и на тях!

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *