Съвети при избор на вашата първа каравана

След началото на пандемията, в световен план се повиши интересът към къмпингуването във всички форми. В тази статия ще се опитаме да дадем няколко съвета, за тези от вас, които търсят да закупят първата си каравана.

Стационарна или туристическа

Караваните имат изключително голямо разнообразие от размери, разположение, оборудване и тегло, но можем да ги разделим условно на две големи категории – такива предвидени за „стационарно“ ползване или туристически удобни при честа смяна на мястото.

Стационарна

Са тези каравани, които са предвидени за продължителен престой или сезонно ползване на къмпинг или на собствено място. Те са обикновено над 6 метра, над 2.3 широки и изискват по-мощен автомобил за теглене, както и съответните застраховки, винетка, категория на водача и прочие. Те често са проектирани директно с електрическа система на 220V, бърза връзка за вода към мрежата, както и извод за канализация, която може да бъде заустена в канализацията на избраният от вас къмпинг или мястото което притежавате. Много често може да видите и такива каравани, без инсталирана химическа тоалетна, без система за 12в, без съдове за съхранение на чиста и мръсна вода, като се предполага, че с всичко това ще разполагате на място или дори извън караваната.

PRZYCZEPA KEMPINGOWA NOWA FENDT BRILLANT 700 TFD - 8202170653 - oficjalne  archiwum Allegro
Каравана над 6 метра с двойна ос

Туристически

Ако обичате да сменяте гледката по-често, то за вас е туристическата каравана, те са далеч по-малки, по-лесни за маневриране и теглене, ако са по-малки от 750кг, дори нямат нужда от винетка и гражданска отговорност, защото ползват тази на теглещия автомобил. В тях ще намерите 12v система, уреди главно на газ за по-голяма автономност, акумулатор и соларна система, химическа тоалетна, съдове за чиста и мръсна вода и така нататък.

Knaus Sport 500 UF - Davan Caravans & Motorhomes 01934524241
Едноосна каравана до 6 метра

Втора ръка или нова?

Тук има няколко важни неща за споменаване. Подобно на новите автомобили, ако това е първата ви каравана, вероятно е по-добра идея да си закупите втора ръка, така, ще може да свикнете с преживяването, да се ориентирате относно разположението, да разберете какво харесвате и какво не. Караваните втора ръка, запазват цената си по-дълго време, докато новите, подобно на автомобилите, губят стойност веднага след покупката.

Ако сте с деца или домашни любимци, може би нова каравана не е добра идея, всяка драскотина или пакост ще се виждат много по-отчетливо 🙂

Имайте на ум, че ако се сдобиете с каравана втора ръка, вероятно по нея да има известно количество работа – помислете имате ли времето, мястото, уменията и инструментите да се справите сами или пък финансите да ползвате специализиран сервиз за това.

Какво да проверим, преди да купим една каравана.

Има няколко основни неща, които трябва да проверите внимателно, преди да закупите една каравана.

Влага или теч

Караваните имат склонност да протичат, ремонтите може да бъдат леки или основни, за това прегледайте много внимателно цялата каравана. Отворете всеки шкаф и гардероб. Погледнете около прозорците, капандурите и вентилационните отвори. Малко петно в ъгъла на шкафа, може да е знак за изцяло изгнила стена. Проверете стените и пода за меки места. Ремонтите почти винаги са възможни, но изискват много енергия и време.

Three questions for Birtley caravan company bosses over owner's damp  allegations - Chronicle Live
Вода проникнала в пода

Уреди

Проверете всички уреди на газ и ток, бъдете подготвени с време и нерви. Проверете отоплителната печка, хладилника и бойлера. Системата на 12V, както и тази на 220V. Проверете помпата за вода. Дори и всичко да работи, препоръчваме да посетите специализиран сервиз за профилактика на всички газови уреди! Тя се прави регулярно и е за вашата безопасност.

Прозорци и капандури

Проверете дали всички прозорци и капандури са в изправност, дали се затварят плътно или не. Налични ли са комарниците и сенниците. Почти за всички модели се намират резервни части в България и Европа.

Разположение

Преди да закупите вашата каравана, разгледайте разположението и се опитайте да си представите деня в нея. Имате ли нужда наистина от 4 или 5 спални места? Нужен ли ми е огромен хладилник? Трябва ли ми тента или форселт? На всички тези въпроси, може да отговорите само вие 🙂

Документи

Разгледайте документите на караваната, сравнете номера с табелката на караваната.

И не на последно място по важност, помислете къде ще я съхранявате. Ако търсите сигурно място за съхранение на вашия дом на колела, разгледайте нашите условия и цени.


Споделете страницата с приятели чрез бутоните долу, така ще помогнете на нас и на тях!

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *